Vânătăi


Piele | Dermatologie | Vânătăi (Symptom)


Descriere

O contuzie este un tip de vatamare fizica nepetrabila asupra unu om sau animal cauzat de actiunea unor obiecte dure, cu suprafata obtuza, care actioneaza asupra organismului prin intermediul unei forte considerabile. Efectele unei leziunii unui obiect contondent variaza cu forta si energia aplicata asupra organismului care duce la o leziune de suprafata, cum ar fi o vanataie sau o accidentare de organe si viscere care pot compromite viata, ca o fractura.

O vanataie este numita punct de vedere medical o contuzie. O vanataie este o leziune a tesuturilor moi, trauma duce la ruptura capilarelor locale si pierderea de celule rosii din sange. In piele, vanataile poate fi vazute ca un rosu-violet. O vanataie, uneori, poate fi asociata cu o zona ridicata de piele temporara. Atunci cand o vanataie dispare devine verde si maro ca organismul metabolizeaza celulele din sange si de pigmentul bilirubinei in piele. O vanataie este cel mai bine tratata cu aplicarea locala a unei compresii reci imediat dupa accident.

O presiune pe piele apare atunci cand aportului de sange la o zona a corpului dispare, piele moarta in zona respectiva. O persoana care a fost imobilizata la pat sau care este sta in permanenta in scaun cu rotile pune presiune pe aceleasi zone ale corpului pentru mult timp. Acest lucru reduce fluxul de sange la aceste parti, fructificand sansele unei rani deschise. Aceasta din urma conditie se agraveaza atunci cand pacientul se atinge de cearceafuri sau este ridicat brusc din pat sau scaun.

...