Lipsă de concentrare


Cap | Medicină generală | Lipsă de concentrare (Symptom)


Concentrare reprezinta capacitatea de a se focusa pe un anumit stimul. Dificultatea de concentrare este o capacitate scazuta de a se fii atent la ceva.

Cauze

Dificultatile de concentrare pot fi legate de dificultate de a sta treaz, impulsivitate, ganduri intruzive sau preocupari, hiperactivitate, sau lipsa de concentrare. Acestea pot fi cauzate de probleme medicale, psihologice sau cognitive sau pot fi legate de tulburari de somn sau de medicamente, alcool sau droguri. Dificultatile de concentrare pot fi pe termen lung, in condi?iile stabilite, ca în cazul de deficit de atentie, sau pot aparea ca urmare a unei boli sau a unui alt eveniment.

Oboseala si stresul emotional pot cauza probleme de concentrare celor mai multi oameni. Modificari hormonale, cum ar fi cele din timpul menopauzei sau sarcinii, pot afecta, de asemenea, modul de gandire si concentrare. Atunci când sunt prezente într-o masura excesiva, probleme de concentrare,sunt, de asemenea, caracteristice anumitor conditii fizice si psihologice.

Afectiuni medicale care sunt cunoscute ca provoca dificultati de concentrare includ o varietate de boli cronice, apneea de somn, intoxicatii cu metale grele, infectii, sindroame dureroase, leziuni traumatice ale creierului, si accident vascular cerebral. Probleme cognitive care pot fi asociate cu dificultatile de concentrare includ tulburarea de deficit de atentie, dizabilitati de învatare, tulburari de vedere, delir, si dementa. Conditii psihologice care pot interfera cu concentratia includ anxietate, depresie, tulburare bipolara (alternarea perioadelor de depresie si starea de spirit crescuta), traume emotionale, si stres.

Caracteristicile comune ale dificultati de concentrare pot include: pierdere sirurilor de gânduri, dezorientare, gândire neclara, uitare, incapacitatea de a se concentra pentru perioade lungi de timp, incapacitatea de a se concentra asupra sarcinilor complexe.

...