Ameţeli


General sau altele | - Altele | Ameţeli (Symptom)


Descriere

Ametelile sunt o tulburare caracterizata prin afectarea senzatie, care poate progresa la o pierdere a constientei.

Ametelile apar ca o pierdere de echilibru si de stabilitate, care apare mai frecvent la persoanele în vârsta dar poate afecta ambele sexe la orice varsta. Echilibrul organismului este reprezentat de sistemul vestibular din urechea interna, format din tuburi si saci umpluti cu lichid. În timpul mersului transmite la celulele nervoase din creier care coordoneaza verticalitatea corpului.

Problemele care apar în acest sistem dau ameteli, zgomote în urechi, varsaturi si în cazuri severe, pierderea auzului si în imposibilitatea de a mentine pozitia dreapta.

Cauze

Persoanele care sufera o lovitura puternica la cap poate deteriora urechea interna, care cauzeaza pierderea echilibrului. Infectiile virale sau bacteriene ale urechii pot provoca ameteli puternice. Ameteli temporare pot fi cauzate de aspirina obisnuita, cofeina, alcool, somnifere si nicotina.

Ameteala este de multe ori benigna si poate fi o consecinta a hipotensiunii arteriala ortostatica, o afectiuni vaginala sau un vertij paroxistic benign.

Ametelile pot avea alte cauze, mai putin frecvente dar mai serioase: o tulburare de ritm cardiac, un atac ischemic (obstructia partiala sau intermitenta a circula?iei cerebrale), un hematom intracerebral, mai ales dupa o accidentare sau o tumoare pe creier. Adesea, ametelile benigne dispar la repaus. Persistenta lor, evolutia tulburarilor ar putea indica o agravare de vertij si este o invitatie la un medic.

Diagnostic si Tratament

În functie de cauza ametelii, medicii recomanda tratamente diferite, variind de la antibiotice, exercitii care ajuta pacientul sa suporte ametelile.

...