Înţepături


Piele | Dermatologie | Înţepături (Symptom)


Muscaturile de insecte si paianjen se manifesta prin aparitia unor zone locale eritematoase pruriginoase si edematiate, care sunt mai mult sau mai putin dureroase.

Cele mai periculoase sunt întepaturile de albine, viespi, furnici rosii, si capuse care pot provoca reactii severe. Înteapatura reprezinta pielea sau de mucoasa perforata cu un obiect ascutit (ac, aschie), si efectivele de animale. Diferite tipuri de intepatura sunt: intepaturi de plante, care sunt cauzate de spini (trandafiri, salcam, cactus) sau cu pensula Urticarie (urzica); intepaturile de animale sunt cauzate de diferite tipuri de dispozitive de intepare: tepii (arici, peste, porc de mare) , ace sau, crampoane carlige sau celule vezicii urinare. Ghimpele poate fi in fata (tantar, capusa) sau in spatele animalului (albina, viespe, scorpion). serpi si paianjeni musca cu cârligele. Zeci de persoane sunt afectate anual de creaturi mici. Cercetatorii spun ca anumite parfumuri pe care le folosim sunt responsabile pentru atacurile.

Cei mai afectati sunt sugarii si copiii, adultii suportand mai usor agresiunea. Muscaturi de paianjeni si alte insecte se caracterizeaza cel mai adesea prin aparitia de reactii locale, care pot certifica agresiunea. Pacientul va vedea ca zona este mai rosie, umflata, dureroasa (durerea variaza în intensitate în functie de insecte) si, eventual, mâncarime.

Cauze

Toate aceste semne sunt cauzate de inflamatie, care a fost declansat dupa muscatura, si evolutia lor este progresiva. Simptomele initiale sunt minore si individul nu-si da seama ca a fost întepat. Minutele si orele care urmeaza pâna cand organismul raspunde si incearca sa contracareze substantelor exogene de insecte sunt dureroase.

Diagnostic si Tratament

Reacsiile sunt normale si au o durata cuprinsa între câteva ore si câteva zile. Adesea singurul tratament care se poate aplica este cel local, care poate fi administrat la domiciliu, si nu este nevoie ca pacientul sa fie internat in spital. Exista pacienti care au reactii mai intense la acest tip de intepaturi, deoarece sunt mai sensibil.

...