Sângerare din nas


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Sângerare din nas (Symptom)


Descriere

Sangerare la nivelul nasului este numita în medicina ca epitaxis. O sângerare nazala presupune hemoragie din nas, de obicei, observate atunci când sângele se scurge prin nari. Exista doua tipuri de epitaxis: anterioare si posterioare, dar cea mai comuna este anterioara. Uneori, în cazuri mai severe, sangele poate veni pe conducta nazolacrimala si iese prin ochi. Sânge proaspat si cheagul de sange pot curge, de asemenea, în jos, în stomac si provoaca greata si varsaturi.

Cauze

Cauzele sângerari nazale pot fi în general împartite în doua categorii - factori locali si sistemice - desi un numar semnificativ de sangerari nazale apar cu nici o cauza evidenta. Trauma la fata poate provoca leziuni nazale si sângerare.

Sângerarile nazale pot aparea spontan atunci cand membranele nazale se usca si crapa. Acest lucru este comun in climatele uscate. Unele medicamente ca aspirina poate provoca, de asemenea, sângerare din nas.

Urmatorii factori predispun oamenii la sangerari nazale: infectii, traumatisme, inclusiv auto-induse prin scobitul in nas, in special la copii, rinita alergica si non-alergic, hipertensiune (tensiune arteriala ridicata), utilizarea de medicamente subtierea sangelui, abuzul de alcool. Cauze mai putin comune includ tumorile si probleme mostenite hemoragice, anemie, deficit de vitamina C si vitamina K, insuficienta cardiaca.

Sangerari nazale sunt rareori periculoase cu exceptia cazului in care se prelungeste sangerarea. Sangerari nazale recurente pot provoca anemie din cauza deficientei de fier. Fluxul de sânge în mod normal, se opreste atunci când cheaguri de sânge poate fi încurajate de o presiune directa aplicata partea moale a nasului.

Diagnostic si Tratament

Majoritatea persoanelor care dezvolta sângerari nazale pot rezolva problema fara a fi nevoie de un medic în cazul în care respecta recomandarile de prim ajutor.

...