Sforăit şi oprirea lui


Piept | Otorinolaringologie | Sforăit şi oprirea lui (Symptom)


Descriere

Sforaitul apare atunci cand coloana de aer care intra prin gura sau nas in plamani, cauzeaza vibratii de tesut a cailor respiratorii. De obicei, acest lucru se intampla ca urmare a unei obstructi a cailor respiratorii sau ingustarea in nas, gura (cavitatea bucala) sau a gatului. In timpul somnului, aerul inspirat intra prin gura sau nas si trece prin palatul moale (partea din spate a peretelui superior al gurii), pentru a ajunge apoi in plamani. Din spatele gurii in cazul in care limba si gatului superioar indeplinesc palatului moale si uvulei (musculo-scheletice extensie suspendat pe captuseala marginala posterioara a palatului moale in gura) este prabusit. In cazul in care acesta coboara suficient, caile aeriene se ingusteaza sau se blocheaza.

Cauze

Obstructia cailor respiratorii sau ingustarea perturba fluxul de aer, ceea ce face ca palatul moale si uvula sa vibreze, lovindu-se astfel de spatele gatului cauzand sforaitul. Amigdalele vibra, provocand sforait. Cand caile respiratorii sunt ingustate, cu atat tesuturile vibreaza mai tare iar sforaitul devine mai zgomotos. Sforaitul nu este din somn, deoarece muschii gatului sunt fixati in partea din spate a tesuturilor gatului. In timpul somnului muschii se relaxeaza, permitand tesuturilor sa se prabuseasca. Caile respiratorii sunt ingustate sau blocate in mai multe situatii, care includ: hipertrofia tesutului in nas, gura sau gat; amigdalele marite sunt o cauza comuna de sforait la copii (cum ar fi racelile).

Deviatie de sept nazal, care perturba fluxul de aer pentru nas, pierderea tonusului muscular la nivelul gâtului, care permite colapsul tesutului, acest lucru se poate intampla in lipsa de miscare sau odata cu varsta. Alti factori care pot contribuii la aparitia sforaitului sunt: consumul de alcool, ceea ce duce la inhibarea partii creierului responsabil pentru controlul respiratie, aceasta inhibare duce la relaxarea excesiva a limbii si a muschilor gatului, provocand o obstructie partiala a fluxului de aer, obezitate, prin depunerea de grasime in gat, care ingusteaza caile respiratorii; unele medicamente pot provoca somnolenta sau sunt relaxante musculare, cum ar fi cele luate pentru alergii, depresie sau anxietate.

...