Sângerare a gingiilor


Gura | Odontologie | Sângerare a gingiilor (Symptom)


Descriere

Sângerare la palpare cunoscut sub numele de sangerarea gingiilor sau sângerare gingivala este un termen folosit de stomatologi pentru a descrie sangerarea, care este indusa prin manipulare usoara a tesutului la adâncimea santului gingival sau de interfata între gingie si un dinte.

Femeile insarcinate si persoanele cu diabet zaharat sunt deosebit de sensibile. Sangerarea gingiilor poate fi un simptom al gingivitei, inflamatia gingiilor, care apare ca urmare a unui numar de cauze diferite.

Cauze

Cauza principala a sângerare gingivale este formarea placii si acumulare la linia gingiei, din cauza periaj si folosirea atei dentare necorespunzatoare a dintilor. Forma de placi intarite este numit tartru. O forma avansata de gingivita, ca urmare a formarii placii este numit parodontita.

Alte cauze care pot exacerba sângerarile gingivale includ: plasarea protezelor noi dentare sau infectii de gingie, purpura trombocitopenica idiopatica, leucemie, malnutritie, utilizarea de aspirina si anticoagulante (care subtiaza sângele), cum ar fi warfarina si dezechilibre hormonale, heparina in timpul pubertatii si sarcinii, vitamina C si deficit de vitamina K deficit, febra dengue.

Diagnostic si Tratament

O buna igiena orala este principalul mijloc de prevenire si tratare a gingivitei. Netratata, aceasta poate deteriora tesutul gingival, ceea ce poate duce la parodontita cronica. Gingivita ulcerativa acuta se poate dezvolta la persoanele cu gingivita cronica, in special a celor cu rezistenta scazuta la infectii.

...