Respiraţie şuierătoare sau stridor


Piept | Pneumologie | Respiraţie şuierătoare sau stridor (Symptom)


Descriere

Wheezing’ul sau respiratia suieratoare rezulta atunci cand este emis un sunet ascutit. Acest lucru se produce atunci când aerul trece prin caile respiratorii ingustate. Respiratie suieratoare este un semn ca exista probleme respiratorii. Sunetul de wheezing este mai evident atunci când exista suflare, dar poate fi auzit atunci când pacientul inspira.

Aceasta conditie este diferita de bronsita, crupa, care apare frecvent la copii. În cazul în care copilul este emotionat, anxios sau speriat, respirand foarte repede, produce un sunet asemanator respiratie suieratoare. Aceasta infectie respiratorie, cunoscuta sub numele de VSR, este mai frecventa la copii sub 4 ani. Pe langa wheezing, secretiile nazale sau congestie nazala abundenta produce, tuse si senzatie febrila. Acesta va cauta asistenta medicala de urgenta în cazul în care este severa sau respiratie suieratoare apare: incapacitatea de a respira, urticarie si umflarea fetei sau gâtului.

Cauze

Wheezing este cauzata de o ingustare sau de o obstructie a cailor respiratorii partiale si localizate (laringe, trahee, bronhii), de o tumora, un corp strain, inflamatie. Respiratie suieratoare de astm este deseori însotita de dificultati de respiratie constrictie toracica, tuse . Poate fi declansata de alergii, infectii respiratorii, aer rece sau exercitiu fizic. Cail respiratorii mici din plamâni pot fi infectati cu un virus, care poate provoca respiratie suieratoare, tuse si respiratie rapida.

Alte cauze de wheezing sunt urmatoarele: Astm; aspiratia unui obiect strain in plamani, Bronsiectazii, Bronsiolita, bronsita, emfizem (boli pulmonare obstructive cronice); reflux gastroesofagian, insuficienta cardiaca, reactii alergice cauzate de muscatura de insecta, utilizarea de droguri (în special aspirina); pneumonie, fumatul, infectii virale (în special la copiii sub doi ani).

...