Nas înfundat (rinoree)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Nas înfundat (rinoree) (Symptom)


Descriere

Rinoreea este o conditie in cazul in care cavitatea nazala se umple cu o cantitate semnificativa de lichid mucoasal. Boala, cunoscuta sub numele de secretie nazala, apare relativ frecvent si este, de obicei, considerat nepericuloasa. Rinoreea este un simptom comun al unei alergii sau anumite boli, cum ar fi raceala sau febra. Acesta poate fi un efect secundar al plansului, expunerea la temperaturi reci.

Cauze

Daca secretiile sunt in cantitati mai mari si sunt, de asemenea, infectate, ele pot obstructiona trimpa lui Eustachio (sau canal, care conecteaza gatul si urechea interna), provocand durere locala si otita. Scurgerile poate bloca sinusurilor, provocand durere si, de asemenea, zone de infectie. Infectiile care pot cauza rinoree sunt variate, dar cei mai multi pacienti nu ar trebui sa fie alarmati de ele. Cea mai frecventa cauza este rinoreea alergica (praf, polen sau alte substante cu potential alergen care vin in contact cu mucoasa nazala).

Alte cauze comune ale secretie nazale: infectii virale sau bacteriene: raceli, gripa, si sinuzita. Intreruperea tratamentului cu utilizarea decongestionantelor nazale. Cel mai frecvent, aspectul sau este cauzat de medicamente, cum ar fi efedrina, xilometazolina, dar, de asemenea si consumul de cocaina.

Cauze rare sunt: polipi nazali (care apar ca un rezultat al alergiei si inflamatilor cronice). Scurgeri de LCR (apar de obicei dupa traumatismele cranio-cerebrale). Rinita vasomotor (este non-alergenica si non-infectioasa).

Exista o serie de factori de mediu care pot determina rinita tranzitorie, cum ar fi contactul cu legume, cum ar fi ceapa, usturoi, boia de ardei, piper. La copii, rinoreea poate fi determinata de prezenta corpurilor straine in nas care se numeste sinuzita).

Diagnostic si tratament

Investigatiile de laborator pot include: radiografiile ale craniului, subliniind sinusului cel mai bun posibil sau culturi bacteriene pentru a face o sensibilitate curge nasul.

Tratamentul pentru rinoree, nu este de obicei necesar, dar exista o serie de tratamente medicale si tehnici de prevenire disponibile.

...