Sinucidere


Cap | Psihiatrie | Sinucidere (Symptom)


Desdcriere

Sinuciderea reprezinta un act prin care o persoana isi provoaca propria moarte. Sinuciderea este un fenomen complex, care depaseste psihiatria este adesea redus la masura în care problema libertatii umane si optiunile sale (inclusiv moartea lui).

În psihopatologie consta în stabilirea unei gradari între ideea de moarte (imprecis si pe termen scurt, criza sa proprie de plictiseala), ideea de sinucidere (cu o reprezentare concreta a actului) si tentativa de sinucidere, ceea ce corespunde la o forma extrema agresiva împotriva sinelui.

Cauze

Sinuciderea este o complicatie majora a psihozei, depresiei, schizofreniei, flash-uri calde, delirante si delir cronic în special melancolie. Ea a apare, de asemenea, în epilepsie, alcoolism si, în unele cazuri, cum ar fi agonia de anxietate, însotite de o pierdere a controlului de sine. Evocând idei de sinucidere, de obicei, fara consecinte sunt frecvent numite depresiuni minore (nevrotice sau de reactie).

Cu toate acestea, chiar si atunci când îmbracat ca un santaj emotional sinuciderea (mai ales isteric) niciodata nu ar trebui sa fie subestimata. Mai mult decât atât, o tendinta latenta distructiva poate fi tradus printr-un comportament in caresubiecul isi t pune viata în pericol: în cautarea de risc inconstient (sport, conducere auto), alcoolism, dependenta de droguri, care toate sunt metode de flirt cu moartea.

Exista multe cazuri de suicid, fara origine psihopatologice evidente, cum ar fi de la un dezastru colectiv (invazie, razboi, dezastre naturale), esecul de la un ideal, o amenintare de dezonoare, boala incurabila. Depresia pare a fi un factor major în sinucidere si se estimeaza ca acesta este responsabil pentru aproximativ 65% pâna la 90% din sinucideri cu patologii psihiatrice. Riscul este chiar mai mare la pacientii cu depresie atunci când înceteaza sa mai ia medicamente, care sunt necesare, având în vedere ca nu exista nici un leac pentru ei.

...