Umflare a limbii


Gura | Otorinolaringologie | Umflare a limbii (Symptom)


Limba ne ajuta sa tinem si sa directionam alimente si bauturi pentru a le înghitii, în timp ce papilele gustative contribuie la experienta de arome a alimentelor. Limba, de asemenea, ajuta la crearea de sunete pentru vorbire. Umflarea limbii este o stare anormala în care limba întrega sau o parte a acesteia este umflata sau dilatata. Un alt termen pentru umflarea limbii este macroglosie.

Cauze

Umflarea limbii poate aparea ca urmare a inflamarii limbii (cunoscuta sub numele de glosita), prezenta unor substante anormale (cum ar fi proteine amiloide) in limba, colectarea de lichid în limba, ca urmare a proceselor diferitelor boli, sau tumori ce infiltreaza tesuturile limbii.

Umflarea limbii poate sa apara, de asemenea, ca o reactie alergica la medicamente sau alte substante. În acest caz, umflarea se datoreaza acumularii de lichid în tesuturile limbii, medical cunoscut sub numele de angioedem. O limba umflata in mod dramatic poate duce la probleme respiratorii si poate fi o urgenta medicala.

O limba umflata pe o perioada lunga de timp, poate fi din cauza acromegaliei, sarcomului, cancerului oral, sau sindromului Down. Extinderea severa a limbii poate cauza dificultati cosmetice si functionale, inclusiv de a vorbi, mânca, înghitire si de dormit.

...