Ganglioni limfatici umflaţi


Gât | Endocrinologie şi Metabolism | Ganglioni limfatici umflaţi (Symptom)


Ganglionii limfatici sunt o componenta importanta a sistemului imunitar si ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. Ei sunt structuri mici, moi, rotunde sau ovale, care se gasesc de-a lungul corpului si sunt conectate între ele în lanturi (lanturi limfatice) prin canale similare vaselor de sange. Fiecare nod limfatic este acoperit de o capsula formata din tesut conjunctiv.

Ganglionii limfatici sunt situati de-a lungul corpului. Unii sunt direct sub piele in timp ce altii sunt adanc in interiorul corpului. Chiar si cele mai superficiali ganglioni limfatici (aproape de piele) nu sunt de obicei vizibili sau palpabili (simtit prin atingerea), cu exceptia cazului în care sunt umflati sau mariti, dintr-un motiv oarecare.

Exista mai mult de 600 de ganglioni limfatici tot corpul, dar cei mai frecventi mariti sau umflati se gasesc în gât, sub barbie, în axile, si inghinal. Umflarea ganglionilor limfatici este, de asemenea, cunoscuta sub numele de limfadenita, limfadenopatie.

Cauze

Acestea pot aparea în orice grup de vârsta sau a populatiei, dar, în general, apar cel mai frecvent la copii. Organismul se bazeaza pe sistemul limfatic in lupta impotriva germenilor, infectilor, si substantelor anormale, cum ar fi celulele canceroase. Ganglionii limfatici sunt o parte importanta a sistemului imunitar.

În general, ganglionii limfatici devin umflati atunci când acestia sunt activi, fie ca urmare a unei infectii, inflamatii, sau cancer.

...