Scaun negru


Abdomen | Gastroenterologie | Scaun negru (Symptom)


Descriere

Melena este o eliminare prin anus de sange digerat (negru) de intestin. Melena este termenul folosit pentru a descrie o hemoragie digestiva mare, provenita de exemplu din esofag, stomac sau duoden.

Cauze

Cauzele cele mai frecvente de melena sunt fie o ruptura de varice esofagiene, hipertensiune portala, în cazurile de ciroza, si leziuni favorizate de administrarea de medicamente toxice pentru tubul digestiv (aspirina, AINS), sau precum un ulcer gastroduodenal si gastrita care sangereaza.

Melena se manifesta prin scaune de culoare neagra, grase, cu un miros caracteristic dezgustator. Ca si tratament melena necesita spitalizare de urgenta.

O fibroscopie nasogastrica se foloseste adesea pentru a determinara cauza de sângerare si pentru a stabili tratamentul adecvat în consecin?a. Acest tratament consta, în general, în administrarea de medicamente antiulceroase si scleroterapie pentru varice esofagiene hemoragice sau pentru ulcere descoperite. Daca sangerarile raman necontrolate sau sunt recurente, tratamentul este chirurgia (tratamentul hipertensiunii portale, gastrectomie partiala).

Scaunele negre pot fi o consecinta si datorita consumarii de lemn dulce sau spanac, iar unii copii care au facut un obicei din a manca carbune scaunele vor fii bineinteles negre.

...