Blefarospasm (mişcare involuntară a ochilor)


Ochi | Oftalmologie | Blefarospasm (mişcare involuntară a ochilor) (Symptom)


Blefarospasmul este o tulburare neurologica care implica contractii involuntare si sustinute ale muschilor din jurul ochilor.

Primul simptom este o clipire necontrolata. La început, doar un singur ochi poate fi afectat, dar în timp ambii ochi sunt de obicei afectati. Spasmele pot lasa pleoapele complet închise, cauzând orbire functionala, chiar daca ochii si vederea sunt normale. Blefarospasmul este o forma de distonie focala. Pacientii au ochi normali, dar pentru perioade de timp sunt efectiv orbi din cauza incapacitatii lor de a deschide pleoapele.

Cauze

Cauza este necunoscuta, dar oboseala, stresul, sau un iritant sunt factori care pot sa contribuie. Blefarospasmul poate fi indus de medicamente, cum ar fi cele folosite pentru tratarea bolii Parkinson. Când apare din cauza medicamentelor antiparkinsoniene, reducerea dozei amelioreaza problema. Blefarospasmul poate aparea, de asemenea, de la functionarea anormala a ganglionilor bazali ai creierului. Blefarospasmul poate fi, de asemenea, un simptom al întreruperii bruste a dependentei de benzodiazepine.

Blefarospasmul poate aparea, de asemenea, ca o consecinta a altor conditii, numite blefarospasm secundar, inclusiv leziuni cerebrale, reactie adversa la medicamente prescrise si scleroza multipla. Blefarospasmul apare adesea din senin, pentru nici un motiv anume. Rar, poate fi ereditar.

Diagnostic si tratament

Simptomele de blefarospasm sunt: clipire excesiva si spasm a ochilor, uneori minute sau chiar ore, uscaciune a ochilor, sensibilitate la soare si lumina puternica, contractii incontrolabile sau ticuri ale muschilor ochilor si zonei înconjuratoare a fetei.

Tratamentele pot include toxina botulinica de injectare, tratamentul medicamentos si chirurgie. De asemenea, este posibil ca blefarospasmul sa fie un efect secundar al unor medicamente si schimbarea medicamente il poate opri. Oboseala si lumina puternica poate declansa blefarospasmul, evitarea acestora reduc sansa de aparitie a spasmelor. Purtarea ochelarilor de soare si reducerea stresului sunt adesea recomandate.

...