Tulburări de gust (pierdere a poftei de mâncare)


Gura | Medicină generală | Tulburări de gust (pierdere a poftei de mâncare) (Symptom)


Descriere

Pierderea poftei de mâncare este, de obicei temporara si ca urmare a unei boli tulburari emotionale sau boli minore. Pierderea poftei de mâncare persistenta poate avea o cauza mai grava care sta la baza, cum ar fi infectii cronice sau cancer.

Pierderea poftei de mâncare medical denumita anorexie, poate fi cauzata de o varietate de conditii si boli. Unele dintre conditiile pot fi temporare si reversibile, cum ar fi pierderea poftei de mâncare de efectele de medicamente. Unele dintre conditiile pot fi mai grave, cum ar fi de la efectele cancerului care sta la baza. Orice lipsa persistenta de apetit ar trebui sa fie evaluate de catre un profesionist de îngrijire a sanatatii.

Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie. Acesta este grava si pune viata în pericol. Este caracterizat prin pierderea intentionata de 15% sau mai mult din greutatea unei persoane normale a corpului. Ocazional, ea poate deveni cronica.

Diete extreme si pierdere în greutate cauzata de anorexie poate duce la un grad fatal de malnutritie. Alte complicatii posibile ale anorexiei includ tulburari de ritm ale inimii, anomalii digestive, pierderea densitatii osoase, anemie, si dezechilibrele hormonale si de electroliti.

Cauze

Ca toate tulburari de alimentatie, anorexia nervoasa tinde sa apara în pre- sau post-pubertate, dar se poate dezvolta în orice moment pe parcursul duratei de viata. Anorexia nervoasa afecteaza predominant adolescente si femei tinere adulte, desi, de asemenea, apare la baieti, barbati, femei mai în vârsta si fete mai tinere.

Un motiv dezvoltarea anorexieei este tendinta de a obtine o „silueta ideala. Anumite trasaturi de personalitate comune la persoanele cu anorexie nervoasa sunt perfectionism, nevroza (anxietate), stima de sine scazuta, si izolarea sociala, care apar de obicei dupa ce apare anorexia nervoasa.

Diagnostic si tratamente

Tratamentul de anorexie trebuie sa se concentreze pe cresterea in greutate, dar mai mult, implica de multe ori o combinatie de terapia individuala, de grup, de familie si psihoterapii, în plus fata de consiliere nutritionala.

...