Băşici


Piele | Dermatologie | Băşici (Symptom)


Basica este o colectie de lichid sub stratul exterior al pielii, care formeaza o suprafata mai înalta. Ele arata ca bulele de pe suprafata pielii. Un blister contine lichid ce s-a scurs de la vasele de sange din straturile pielii subiacente dupa daune minore si protejeaza tesutul deteriorat. Basicile mici umplute cu lichid sunt medical cunoscut sub numele de vezicule.

Cele mai multe basici sunt umplute cu un lichid clar, denumit ser sau plasma. Cu toate acestea, basicile pot fi umplute cu sânge, cunoscute sub numele de vezicule cu puroi sau sange, în cazul în care devin infectate. În functie de cauza, basicile pot aparea individual sau în grupuri. În contrast cu abcese si furuncule, care sunt colectii de lichid inflamatorii gasite adânc în tesuturi, basicile se gasesc în stratul cel mai superficial al pielii.

Cauze

Cauzele comune sunt arsurile si frecarea. Basicile pot sa apara, de asemenea, cu herpetiforma pemfigus, dermatita pemfigoid, unele tipuri de porfirie, si unele boli de piele. Acestea includ eczeme, epidermoliza buloasa, impetigo, si eritem multiform. Mici vezicule se dezvolta in infectii virale precum varicela, herpes zoster (zona zoster), si herpes simplex.

Diagnostic si tratament

În general, vezicule trebuie lasate intacte, dar blistere mari sau inexplicabile au nevoie de asistenta medicala.

...