Furnicături la nivelul degetelor


Mâini | Neurologie | Furnicături la nivelul degetelor (Symptom)


Paresteziile sunt caracterizate prin senzatii anormale de furnicaturi, amorteala, senzatii de arsura sau maini si picioare amortite. Aceste simptome pot sa apara ca urmare a nervilor comprimati cauzati de miscari repetitive ale articulatiilor si coloanei vertebrale, precum si în anumite boli si chiar sarcina.

Cauze

Parestezii si disestezii sunt termenii folositi pentru a descrie fenomene pozitive. Paresteziile implica faptul ca senzatia anormala este perceputa în absenta unui stimul aparent în timp ce disestezia este un termen folosit pentru a descrie anumite tipuri de sentimente pozitive cauzate de un stimul sau nu.

Tulburari la examenul clinic pot fi hiperestezia sau hipoestezia (sensibilitate scazuta la stimuli specifici, cuantificare sub presiune, atingere usoara, cald-rece), amorteala (reprezinta absenta oricaror senzatii pe piele a impulsurilor, aceleasi ca în muscatura) si pierderea sentimentului de perceptie a intepaturii ca un ac. Hiperestezia este o perceptie exagerata a impulsurilor medii (atingere usoara sau mangaierea pielii). Hiperalgezie este un raspuns exagerat la impulsurile dureroase si hiperpatia include toate fenomenele descrise de hiperestezie si hiperalgezie. Tulburarile nivelurilor de sensibilitate profunde de muschi, arbori articulatii si tendoane influenteaza proprioceptorii (sensul pozitie) si constienta starii de contractie musculara în orice moment.

În urma unei examinari se constata diminuarea sau pierderea senzatiei de vibratii profunde si abolirea reflexelor tendinoase a membrelor afectate. La acesti pacienti s-a depistat pozitiv semnul Romberg (atunci când pacientul ce se balanseaza este rugat sa stea cu ochii închisi si tocuri atasate). Daca leziuni severe la fibrele nervoase implica sensibilitate profunda, pacientul nu poate sta în picioare sau sa mearga fara sprijin de la cineva. Uneori nici macar sa stea fara sprijin. Apar miscari continue si involuntare ale mâinilor si bratelor. Acesti pacienti au un handicap sever. O cauza frecventa a paresteziilor este conditia cunoscuta sub numele de sindrom de nerv captiv.

...