Tinitus (zgomote în urechi)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Tinitus (zgomote în urechi) (Symptom)


Descriere

Tinitus reprezinta o afectiune in care se percepe un sunet in absenta unui sunet acustic si care nu pare sa dispara. O persoana poate auzi un sunet cum ar fii un mic bazait sau tiuit, care nu provine din mediul inconjurator (nimeni altcineva nu il poate auzi).

Acel sunet poate sa se sincronizeze cu bataile inimii acelei persoane. Ritmul respirator poate fi constant sau poate fii intermitent. Tinitus se intalneste mai ales la pacientii peste 40 de ani. Barbatii sunt afectati de aceasta conditie mult mai des decat femeile.

Exista doua tipuri principale de tinitus. (i) tinitus pulsatil (cum ar fi bataile inimii) este adesea cauzata de sunete create de miscarile musculare de lânga ureche, modificarile canalului auricular sau probleme cu fluxul sanguin (vasculare), pe fata sau gat; (ii) tinitus non-pulsatil este cauzat de probleme nervoase, care au de a face cu auzul.

Cauze

Tinitus este cel mai frecvent cauzat de o deteriorare ce are loc în interiorul urechii interne. Sunetul trece de la urechea externa prin urechea medie si pe urechea interna, care contine cohlea si nervul auditiv. Cohlee este un os încolacit, tub spirala care contine un numar mare de celule de par sensibile. Nervul auditiv transmite sunete la creier.

La persoanele in varsta, cea mai intalnita cauza de tinitus este pierderea auzului odata cu inaintarea in varsta, dar totodata poate fi cauzata si de vietuirea in locuri zgmotoase (trauma acustica). Tinitus poate aparea cu toate tipurile de pierdere a auzului si poate fi un simptom al aproape oricarei tulburari acustice.

Alte cauze pentru tintius sunt: acumulare de dopuri de ceara in urechi, infectie in ureche, ostocleroza (afectiune dobandita genetic cu o crestere osoasa anormala in ureche), boala Paget, anemie sau timpan perforat.

Cauze mai putin comune de tinitus se pot intalni datorita unei traume la cap, expunerea brusca la un zgomot puternic cum ar fii un fos de arma sau o explozie, reactii adverse la diferite medicamente, abuz de solvent, folosirea de droguri sau alcool, hipertensiune, ateroscleroza (ingustarea arterelor), sau o glanda tiroidiana hiper activa (hipertiroidism).

Diagnostic si tratament

Cauza exacta de tinitus nu poate fi tot timpul determinata cu exactitate, chiar si dupa examinarea de catre un specialist. Un examen auditiv, miscarea ochilor, inclestarea maxilarului sau miscarea gâtului, bratelor si picioare si teste imagistice (CT sau RMN) poate ajuta doctorul sa indentifice o posibila cauza. Tratamentul depinde conditia de baza care a produs tinitus, tratabila, care poate fi asociata cu simptomele. ...