Durere de dinţi (odontalgie)


Gura | Odontologie | Durere de dinţi (odontalgie) (Symptom)


Durerea de dinti, de asemenea, cunoscuta sub numele de odontalgie, este o durere în sau în jurul unui dinte, gingii sau maxilar, în primul rând ca urmare a unei probleme dentare.

Cauze

Durerile de dinti, în cele mai multe cazuri sunt cauzate de probleme dentare sau ale maxilarului, cum ar fi: carii dentare, o inflamatie a pulpei dentare. Acest lucru poate fi reversibil sau ireversibil. Pulpitele ireversibile, pot fi identificate prin sensibilitate si durere ce dureaza mai mult de cincisprezece secunde, cu toate ca o exceptie de la acest lucru poate exista, daca dintele a fost recent operat. Dintii afectati de pulpita ireversibila au nevoie fie de un tratament de canal fie de extragerea dintelui. O conditie speciala este barodontalgia, o durere dentara evocata de schimbarile de presiune barometrica, în dinti asimptomatici, dar afectati. Alte cauze sunt: parodontita, maselele de minte, dinte fisurat, osteita alveolara, care este o conditie ce rezulta dupa ce au unul sau mai multi dinti au fost extrasi (în special maselele de minte).

Etiologia non-dentara include: nevralgie de trigemen, chimioterapie citotoxica, odontalgia atipica, dureri de angina pectorala sau un infarct miocardic. Severitatea unei dureri de dinti poate varia de la usoara pâna la cronice, ascutite si chinuitoare. Durerea poate fi agravata de mestecat, de frig sau de caldura.

Diagnostic si tratament

O examinare aprofundata orala, care include raze X, poate ajuta la aflarea daca durerea provine de la dinti o sau de la maxilar, si de asemenea cauza.

...