Secreţie vaginală neobişnuită


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Secreţie vaginală neobişnuită (Symptom)


O scurgere vaginala (leucoree), este normal în anumite cantitati la femeile sanatoase, fiind modul în care vaginul se curata si mentine o stare de echilibru.

Secretiile vaginale sunt normale daca se încadreaza în anumite limite si este probabil ca fiecare sa se confrunte cel putin o data în viata cu un tip de infectie. Cea mai frecventa este cunoscut sub numele de vaginita bacteriana (afectiune comuna vaginala cauzata de cresterea excesiva a bacteriilor saprofite din vagin). Alte infectii vaginale sunt destul de comune: candidoza si trichomoniaza. Menstruatia are un efect semnificativ asupra tipului de scurgere vaginala pe care o femeie o are de-a lungul ciclului menstrual.

Acest secretia este usor urat mirositoaare, cu o consistenta laptoasa, alb-tulbure sau transparenta, si când se uscata pe o lenjerie de corp primeste o nuanta galbuie. Cantitatea secretata variaza in functie de ciclul menstrual si de la femeie la femeie.

Cauze

Cauze unei secretii vaginale anormale sunt: vaginita, vaginita bacteriana, cancerul de col uterin, infectia cu Chlamydia, condiloame genitale, gonoree, menopauza, sarcina, menstruatia, infectii fungice.

Factorii care pot schimba consistenta si aspectul secretiilor: ciclu menstrual, stres emotional, sarcina, produse OTC (medicamente foarte populare, fara prescriptie medicala - analgezice / sedative, medicamente pentru dureri de stomac, arsuri la stomac) sau medicamente hormonale; excitatia sexuala; alaptarea ; ovulatia, dieta.

Alti factori care pot afecta în mod negativ pH-ul vaginului si provoaca infectii sunt gelurile intime de igiena, sapunuri, antibiotice, sarcina, diabet zaharat sau existenta altor infectii. În cazul în care se constata miros greu vaginal însotit de consistenta neobisnuita (brânzoasa sau apoasa) si aspect gri-albicios sau alb verzui trebuie sa va prezentati la un control de catre un profesionist. Toate acestea sunt semne ale unei infectii sau o stare mai grava. Alte simptome care insotesc acest tip de secretie sunt: mancarime sau ardere; arsura, durere la urinare, prezenta de sânge în afara perioadei menstruale.

...