Dispepsie


Abdomen | Gastroenterologie | Dispepsie (Symptom)


Dispepsia este caracterizata printr-un vag sentiment de disconfort epigastric dupa masa. Exista un sentiment inconfortabil de plenitudine, arsuri la stomac, balonare, si greata.

Cauze

Dispepsia nu este o conditie distincta, dar acesta poate fi un semn de o tulburare intestinale. Termenul dispepsie este adesea folosit pentru aceste simptome atunci când acestea nu sunt tipice unei boli bine descrise (de exemplu, reflux gastro-intestinale), precum nici cauza nu este clara. Dupa ce cauza unor simptome a fost determinata, termenul de dispepsie este de obicei eliminat in favoarea unui diagnostic mai specific.

Simptomele caracteristice ale dispepsie sunt durere în etajul abdominal superior, balonare, satietate si sensibilitate la palparea. Dureri agravate de efort si asociate cu greata si transpiratie pot indica, de asemenea, angina pectorala. Ocazional, simptomele dispeptice sunt cauzate de medicamente, cum ar fi antagonisti de calciu (utilizate pentru angina pectorala sau hipertensiune arteriala), nitrati (utilizate pentru angina pectorala), teofilina (folosita pentru boli pulmonare cronice), bifosfonati, corticosteroizi si medicamente non-steroidale anti-inflamatorii, utilizate ca analgezice).

Prezenta hemoragiilor gastro-intestinale (varsaturi care contin sânge), dificultati la înghitire, pierderea poftei de mâncare, scaderea în greutate neintentionata, varsaturi abdominale tumefiere si persistente sunt sugestive bolii ulcer peptic sau tumorilor maligne, care ar necesita investigatii urgente. Bacteria Helicobacter pilor este adesea gasita la acele persoane care sufera de ulcer duodenal sau gastric. Investigarea indigestiei recurente ar trebui sa excluda aceste cauze posibile.

...