Pierderea vederii


Ochi | Oftalmologie | Pierderea vederii (Symptom)


Descriere

Orbirea este lipsa vederii din cauza deteriorarii zonei media transparenta din ochi, retinei, centrele nervoase. Orbirea poate fi partiala sau totala, dobândita sau congenitala. În caz de orbire partiala: acuitatea la cel mai bun ochi este între 1/20 si 1/50 , iar la orbire aproape totala: acuitatea cel mai bun ochi este între 1/50 si pragul de perceptie a luminii atunci când este completa: lumina nu este perceputa . Oamenii care vad mai putin de 20/200 sunt considerati orbi în majoritatea statelor din SUA.

Cauze

Diabetul este principala cauza de orbire la adulti cu vârste cuprinse între 20 si 74 de ani. Retina este o membrana subtire situata in partea din spate a ochiului. Se compune din celule care ofera imaginea vizuala pe care le trimite la creier. Bolile retinei, inclusiv degenerescenta maculara, retinopatie diabetica si dezlipire de retina. În toata lumea, principalele cauze de orbire sunt cataracta, lepra, deficit de vitamina A, Trachoma. Pierderea vederii centrale - cauze: întunecarea câmpului vizual, cataracta; degenerescenta maculara, nevrita optica - poate cauza pierderea brusca, viziune unilaterala centrala; scleroza multipla - deoarece aceasta poate provoca nevrita optica, tumori cerebrale, anevrism cerebral. Pierderea vederii periferice - cauze: Întunecare câmpului vizual; dezlipire de retina.

Exista, de asemenea, alte cauze, cum ar fi: deteriorarea ochilor, degenerescenta maculara, glaucom, boli de ochi, anumite retinopatii, retinopatie diabetica, accident vascular cerebral, scleroza multipla, compresia nervului optic, hipertensiune intracraniana, edem papilar bilateral, infarct cerebral bilateral în lobul occipital; blocarea vaselor de sânge, complicatii ale nasterii premature; complicatii de la operatie la ochi, ambliopie, nevrita optica, retinoblastom, intoxicatii, optica gliom (glioame sau calea optica). Se crede ca factorii de risc pt orbire par sa aiba o cauza directa a acestui fapt, dar este doar o asociatie. Având o predispozitie la orbire creste riscul de a se instala, dar nu conduce întotdeauna la orbire. În schimb, lipsa unor factori de risc sau de protectie a ochilor nu garanteaza ca o persoana va suferi de orbire. Pierderea brusca a vederii va fi mereu o situatie de urgenta, chiar daca acestea nu are o afectare totala.

...