Pete albe pe unghii


Mâini | Dermatologie | Pete albe pe unghii (Symptom)


Descriere

Leuconichia este cea mai comuna decolorarea a unghiilor, caracterizata pete total sau partial albe. Leuconichia poate fi congenitala (prezente la nastere) sau dobandita.

De asemenea, in functie de nivelul de albumina serica poate sa apara dungi paralele albe de pe unghii. Leuconichia este de mai multe tipuri:

(1) totala - este foarte rara. Aceasta se caracterizeaza prin aparitia de zone albe, albastre sau laptoase pe unchie. Opacitatea este variabila. De obicei, cresterea rapida a unghiilor este asociat cu leuconichia totala.

(2) Leuconichia cu nervuri – de obicei prezinta duci orizontale albe. Dungile au 1-2 mm latime si sunt de obicei situate la acelasi nivel toate unghiile afectate.

(3) punctata - consta in aparitia de pete albe pe unghii de 1-3 mm, in grupuri sau singure. Unele dintre aceste locuri pot creste cu timpul.

(4) variegata - se caracterizeaza prin aparitia unuia sau mai multor unghii neregulate, linii orizontale albe.

(5) longitudinale - se manifesta prin aparitia unghiuri a lamei de una sau mai multe linii albe-gri longitudinale, 1 mm latime.

Cauze

Leuconichia este cel mai frecvent cauzata de traume (exces de unchie), pe baza unghiei (unghii matrice), in cazul in care unghia creste. Decolorarea alba a unghiilor poate urma fenomenelor fiziologice, cum ar fi stresul mare sau menstruatie, sau acut (infarct miocardic de exemplu), bolile aparatului digestiv (colita ulcerativa), afec?iuni cutanate (eritem multiform), boli de rinichi si insuficienta renala.

De asemenea, leuconichia dobandeste boli infectioase pot fi cauzate (Zoester, rujeola, tuberculoza, sifilis), boli neoplazice sau autoimune (boala Hodgkins), tulburari metabolice, neuropatie periferica, psoriazis si otraviri cu arsenic, plumb, sulfonamide, Pilocarpina si taliu. Leuconichia poate fi aparenta sau adevarata. Forma aparenta poate fi vazuta in ciroza cand pe unghii apar opacitati albe. In uremie, se pot intalni unghii jumatate-jumatate, care jumatate mat proximal si distala - rosu sau maro.

...