Limbă albă


Gura | Odontologie | Limbă albă (Symptom)


Culoarea limbii arata starea ei de sanatate. O limba sanatoasa este, în general, de culoare roz, cu un dram de alb pe suprafata, este stralucitoare si neteda. Cu procesul de masticatie, limbii i se regenereaza culoare. Culoarea limbii este influentat de alimentele pe care le consumam. Astfel, toata lumea ar trebui sa stie ca limba noastra este, de obicei colorata si necesita examinarea cel putin o data pe luna pentru a identifica orice modificari de culoare, care pot fi semne ale diverselor afectiuni.

Cauze

Atunci când limba isi schimba culoarea de la roz la alb, apare un mucus lipicios care pare sa acopere si nu sa regenereze, este un semn ca organismul se lupta o infectie si, cel mai probabil ai o febra. Limba alba este prezenta in boli virale respiratorii, gripa, receala sau bronsita puternica. Când albul este asociat cu depuneri galbene este cel mai probabil un semn ca pancreasul si splina sunt afectate si este important sa se consulte medicul.

Cele mai frecvente cauze care pot duce la asa-numita limba alba intalnita la adulti în practica clinica sunt: candidoza, refluxul gastroesofagian, deshidratarea, SIDA, respiratie pe gura din diverse motive, afectiuni de ficat sau bila, fumatul, alergii; sarcina, deficiente de vitamine din complexul B si fier, psoriazis, sifilis; leucoplakie - o conditie precanceroase - sau cancer al limbii, consumul excesiv de guma de mestecat; deficitele florei intestinale; insuficienta renala cronica, probleme dentare, igiena orala necorespunzatoare, febra, consumul de alcool; unele medicamente - steroizi, antiacide, antibiotice, constipatie, unele boli ale mucoasei linguale, obstructii nazale, diabetul zaharat necontrolat, intoxicatia cu mercur.

...