Xeroftalmie (ochi uscaţi)


Ochi | Oftalmologie | Xeroftalmie (ochi uscaţi) (Symptom)


Descriere

Afectiunea de ochi uscat este caracterizata printr-un aspect încretit a conjunctivei si prezenta acestei membrane cu un aspect de pete albe cauzate de lipsa secretiei de lacrimi.

Cauze

Principala cauza de ochi uscat este deficienta de vitamine. Corneea este sediul unei inflamatii dureroase (keratita), apoi o infectie a ochiului, cu riscul de perforatie corneana. Keratinizare duce la usucarea tesutului ochiului cornean (modificarea structurii tesutului, bogata in proteine), apoi in cele din urma la distrugerea lor.

Evolutia spre orbire este lenta dar sigura, in absenta unui tratament. Fluxul lacrimal furnizeaza umidificare si lubrifierea necesara pentru a mentine constanta vederea si comfortul. Lacrimile sunt compuse dintr-un amestec de apa cu un rol in umectare, ulei cu rol de lubrifiere, si mucusul cu rol în aparare. Aceste componente sunt secretate de glandele lacrimale situate in jurul ochiului. Atunci când exista un dezechilibru în sistemul lacrimal, o persoana poate experimenta keratoconjunctivita uscata (ochi uscat).

In aceasta situatie, fara lacrimi care sa lubrifieze ochiul în mod corespunzator, persoana se confrunta cu durere, fotofobie, senzatie de nisip, arsura la nivelul ochiului, senzatie de corp strain în ochi; mancarime (prurit localizat), roseata, vedere încetosata. Uneori, unei persoane cu ochi uscati i se vor scurge lacrimi in exces pe obraz, ceea ce poate parea paradoxal. Acest lucru se intampla atunci cand ochiul nu este suficient de lubrifiat. Ochiul trimite un semnal sistemului nervos central pentru o mai buna lubrifiere. Ca raspuns, ochiul este scaldat in lacrimi pentru a compensa pentru senzatia de ochi uscat. Cu toate acestea, aceste lacrimi sunt apoase si nu au calitati de lubrifiere sau o compozitie complexa ca a lacrimilor normale. Aveste lacrimi vor îndeparta substantele straine, dar nu vor acoperi suprafata ochiului în mod corespunzator. În plus, aceste lacrimi tind sa apara prea tarziu, pentru a oferi regenerarea si tratamentul pentru ochi care este atat de necesar.

...