Îngălbenire a pielii (icter)


General sau altele | Medicină generală | Îngălbenire a pielii (icter) (Symptom)


Aspectul pielii si a mucoaselor membranelor mai deschis la culoare (îngalbenirea pielii), decât de obicei poate avea mai multe cauze, cum ar fi scaderea cantitatii de sânge care circula în capilarele pielii.

Cauze

Acest lucru poate fi cauzat, la rândul sau de o scadere în sânge, o reducere a fluxului de sânge sau o ingustare a vaselor, legate de frig sau de emotie, sau obstructie a unui vas de catre un cheag. Paloarea pot fi cauzate de anemie. Insuficienta renala (pielea capata un galben murdar) este cauza în cazul în care culoarea se datoreaza anemiei asociate cu impregnare urocrom.

Cancerul avansat (pielea devine un pai) în cazul în care culoarea se datoreaza anemiei asociate cu depigmentare. Atunci când o persoana manânca morcovi prea multi, pielea, mai ales pe palme, este galben-portocaliu. Acest lucru poate fi unul constitutional, poate sa apara dupa ce s-a baut suc de morcov mare sau dovleac si însoteste, uneori, hipotiroidismul. Înghitirea accidentala sau voluntara de substante chimice, foarte rar de droguri, poate fi o alta cauza.

Paloarea pielii poate fi constitutionala ca urmare a alimentarii cu sânge slab la nivelul pielii sau o vasoconstrictie a pielii (reactii la temperatura scazuta, emotii) sau patologic, de exemplu, în anemie. În diverse boli, nuante pale se pot obtine de multe ori, fiind un semn patognomonic în diagnostic. De exemplu, anemia în cancer de piele devine umbra de culoare galben deschis (paie), în cloroza - galben-verde, in anemia cu debut brusc, dupa sângerare gastrica are paloare extrema, inclusiv conjunctiva, in anemie acuta de mieloza gasim buzele extrem de palide, paloare în anemia asociata cu unghii exfoliate. In bolile de rinichi ce evolueaza cu edem, paloarea este dependenta atât de gradul de anemie, precum si edemul subcutanat si circulatia proasta. Pacientii cu probleme cardiace au pielea palida, edematoasa si rece.

În endocardita bacteriana asociata cu cianoza, paloarea este de culoarea cafelei cu lapte. În mixedem pielea este palida, încretita, îngrosata si netransparenta. În sclerodermia generalizata progresiva este intalnita paloarea extrema a falangelor. În embolia arteriala se releva un aspect de paloare pronuntata în cazul în care artera unilaterala a fost blocata.

...