Diaree cu sânge


Abdomen | Gastroenterologie | Diaree cu sânge (Symptom)


Diareea cu sânge, este o conditie potential critica caracterizata prin sânge amestecat cu scaune moi si apoase. Sângele poate ajunge oriunde în tractul digestiv, de la gura la anus.

In functie de cauza, aceasta conditie poate dura pentru o perioada scurta de timp si sa fie acuta si dispare relativ rapid, ca si in cazul in care se datoreaza unei infectii gastro-intestinale. Diaree cu sange poate sa reapara, de asemenea, pe o perioada mai lunga de timp, numita cronica, cum ar fi atunci când se datoreaza unor procese inflamatorii intestinale.

Cauze

Frecvent, diareea cu sange este simptom de hemoragie gastro-intestinala cauzata de leziuni sau boli. Diareea care contine sânge de culoare rosie sau maro poate fi mentionata ca hematochezie, în timp ce termenul melena este folosit pentru a descrie scaunul negru, persistent si mirositor. Diareea cu sânge, poate fi, de asemenea, mentionata ca dizenterie, care este de obicei cauzata de o infectie bacteriana.

Cauzele de diaree cu sânge legate de tractul gastro-intestinal includ: fisuri anale, malformatie a vaselor de sânge, ischemie intestinala sau obstructie intestinala, cancer de colon, constipatie, hemoroizi, infectii intestinale (intoxicatie alimentara), polipi intestinali, tumora intestinale, prolaps rectal. Diareea cu sânge, poate fi, de asemenea, cauzate de efectele secundare ale medicamentelor sau radioterapiei.

În functie de boala de baza, tulburari sau conditie, diareea cu sânge poate sa apara cu alte simptome, inclusiv: dureri abdominale sau crampe, umflarea abdomenului sau balonare, dureri ale corpului, oboseala, incontinenta fecala, greata, lipsa poftei de mancare, sangerare si durere rectala si varsaturi. Diaree cu sange poate indica o stare relativ usoara, cum ar fi o fisura anala, sau hemoroizi, sau poate fi cauzata de o afectiune amenintatoare de viata, cum ar fi varice esofagiene rupte sau sangerare cauzata de un ulcer peptic.

...